Páginas

divendres, 18 d’abril del 2014

Mona tradicional catalana


Com va la Setmana Santa? Esteu de vacances? O com jo, no heu deixat de treballar? Treballeu o no, hi ha festes que sempre s'han de celebrar, i dilluns que ve, és Dilluns de Pasqua, el dia de la mona, i s'ha de celebrar, (jo celebraré més coses, ja que aquest any coincideix amb el meu aniversari, així doncs serà festa doble!). 

Como va la Semana Santa? Estáis de vacaciones? O como yo, no habéis dejado de trabajar? Trabajéis o no, hay fiestas que siempre se tienen que celebrar, y el próximo lunes, es Lunes de Pascua, el día de la mona, y se tiene que celebrar, (yo celebraré más cosas, ya que este año coincide con mi cumpleaños, así pues será fiesta doble!).




Aquest any m'he decantat per fer la mona tradicional catalana, la de tota la vida, amb el seu brioix i el seu ou dur, i us confesso que està més que deliciosa!!!

Este año me he decantado por hacer la mona tradicional catalana, la de toda la vida, con su brioche y su huevo duro, y os confieso que está más que deliciosa!!!







Ingredients:

- 120g mantega.
- 200g llet.
- 25g llevat fresc.
- 80g sucre.
- 2 ous.
- 500g farina.
- Ratlladura de llimona.
- Ratlladura de taronja.

> Per decorar:

- 1 ou batut.
- Fideus de colors.
- Ous durs (preferiblement blancs).
- Colorants alimentaris.
- Sucre humit.
- Plomes de colors.







Ingredientes:

- 120g mantequilla.
- 200g leche.
- 25g levadura fresca.
- 80g azúcar.
- 2 huevos.
- 500g harina.
- Ralladura de limón.
- Ralladura de naranja.

> Para decorar:

- 1 huevo batido.
- Fideos de colores.
- Huevos duros (preferiblemente blancos).
- Colorantes alimentarios.
- Azúcar húmedo.
- Plumas de colores.


Elaboració:

Escalfem la llet sense que arribi a bullir i afegim la mantega remenant amb unes varetes fins que es fongui. Comprovem que la llet i la mantega estiguin tèbies i incorporem el llevat, remenant fins que quedi ben dissolt. Reservem.
En un bol batem els ous i el sucre amb unes varetes elèctriques fins que quedin ben escumosos i hagin triplicat el seu volum.
Aboquem mica en mica la llet, la mantega i el llevat als ous i el sucre i batem amb les varetes fins que  quedi tot ben incorporat.
Afegim la meitat de farina a poc a poc, mentre remenem amb una espàtula, afegim les ratlladures de la llimona i la taronja i acabem d'incorporar la resta de la farina.
En aquest punt, traiem la massa del bol, i comencem a amassar-la manualment damunt del marbre de la cuina, fins que quedi una massa suau i sense grumolls i aconseguiu que es desenganxi de les mans.

Formem una bola i la deixem reposar dins d'un bol tapat amb paper film fins que dobli el seu tamany. Un cop passat aquest temps, tornem amassar la massa per treure tot l'aire acumulat i fem 6 porcions donant-li forma arrodonida, les col·loquem a la safata del forn que utilitzarem.

Col·locarem al damunt de cada porció un ou, que prèviament, ja haurem cuit y tenyit amb colorants alimentaris, col·locant-lo en un got ple d'aigua tenyida amb el colorant desitjat i deixant-lo reposar durant uns 10 minuts. I deixem que dobli el seu volum.

Arribats a aquest punt, pinzellem les mones de pasqua amb l'ou batut i decorem amb fideus de colors i sucre humit.
Les enfornem durant uns 20 minuts, amb el forn ja preescalfat a 180ºC.

Les deixem refredar damunt una reixeta i acabem de decorar amb unes plomes.


Elaboración:

Calentamos la leche sin que llegue a hervir y añadimos la mantequilla removiendo con unas varillas hasta que se funda. Comprobamos que la leche y la mantequilla estén tibias e incorporamos la levadura, removiendo hasta que quede bien disuelto. Reservamos.
En un bol batimos los huevos y el azúcar con unas varillas eléctricas hasta que queden bien espumosos y hayan triplicado su volumen.
Echamos poco a poco la leche, la mantequilla y la levadura a los huevos y el azúcar y batimos con las varillas hasta que quede todo bien incorporado.
Añadimos la mitad de harina despacio, mientras removemos con una espátula, añadimos las ralladuras de limón y naranja y acabamos de incorporar el resto de la harina.
En este punto, sacamos la masa del bol, y empezamos a amasarla manualmente encima del mármol de la cocina, hasta que quede una masa suave y sin grumos y consigáis que se desenganche de las manos.

Formamos una bola y la dejamos reposar dentro de un bol tapado con papel film hasta que doble su tamaño. Una vez pasado este tiempo, volvemos a amasar la masa para sacar todo el aire acumulado y hacemos 6 porciones dándole forma redondeada, las colocamos en la bandeja del horno que utilizaremos.

Colocaremos encima de cada porción un huevo, que previamente, ya habremos cocido y teñido con colorantes alimentarios, colocándolo en un vaso lleno de agua teñida con el colorante deseado y dejándolo reposar durante unos 10 minutos. Y dejamos que doble su volumen.

Llegados a este punto, pincelamos las monas de pascua con el huevo batido y decoramos con fideos de colores y azúcar húmedo.
Las horneamos durante unos 20 minutos, con el horno ya precalentado a 180ºC.

Las dejamos enfriar encima de una rejilla y acabamos de decorar con unas plumas.


Si voleu altres receptes de mones, podeu consultar la mona de fruites i iema que vaig fer l'any passat, també deliciosa.

Si queréis otras recetas de monas, podéis consultar la mona de frutas y yema que hice el año pasado, también deliciosa.


Gaudiu de la Setmana Santa!

Disfrutad de la Semana Santa!

3 comentaris:

  1. Quedan preciosas y tienen una pinta genial! Qué penita que aquí no se estile lo de la mona de pascua ;)

    Feliz día♥
    María {La cajita de música}

    ResponElimina
  2. Uahla, que bona! Aquest any la faré de xocolata.. però algun any la faré tradicional! Que xules t'han quedat!

    ResponElimina
  3. Carai que xules. Em recorden lea de quan era petita. A València també eren així. Nosaltres passàvem la Setmana Santa allà i eren així. Quins records d'infància. Segur que estan boníssimes.
    MeriSanma

    ResponElimina

Aquest blog creix gràcies als vostres comentaris, així que anima't i deixa el teu.
Este blog crece gracias a vuestros comentarios, así que anímate y deja el tuyo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis