Páginas

diumenge, 15 de juliol del 2012

Crumble de cireres i mascarpone ' La recepta del 15'

Avui toca parlar de la recepta del 15! Que què és? És un repte o convocatòria, no és un concurs, inicialment pensat per a blocaires, però també hi pot participar gent que no tingui blog, i només tingui ganes de passar-ho bé cuinant! Cada mes, Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta ens proposen un ingredient o plat, i a partir d'aquest, qui s'anima a participar-hi en prepara una recepta i la publica al seu blog. Amb totes les receptes que s'envien s'elabora un índex amb el recull de receptes. No és obligatori participar-hi cada mes, només quan et vingui de gust. Si voleu més informació sobre 'La recepta del 15' o voleu veure els índex de receptes de mesos anteriors, cliqueu aquí.

Doncs bé, a mi aquest mes em ve de gust! :D I l'ingredient estrella que van proposar per aquest mes són les CIRERES!











I després de molt rumiar quina recepta podia fer per poder participar, crec que ja l'he trobada!

CRUMBLE DE CIRERES I MASCARPONE



Ingredients:
Per a les cireres en conserva:
- 400 g de cireres sense os i tallades per la meitat.
- 100 ml d'aigua.
- 120 g de sucre.
- 3 cullerades de maizena.
- 1/4 de culleradeta d'extracte de vainilla.

Per a la mousse de mascarpone:
- 125 ml de llet.
- 2 rovells.
- 85 g de sucre.
- 6 g de gelatina neutre (3 làmines).
- 250 g de mascarpone.
- 250 g de nata semimontada.

Per el crumble:
- 85 g de farina.
- 3 cullerades de sucre morè.
- 2 cullerades de sucre blanc.
- 70 g de mantega desfeta.
- 1 polsim de canyella en pols.
- 1polsim de sal.



Preparació:
- Per a les cireres: Posar en un pot les cireres i el sucre a foc mig-alt durant 4 min. Mentre, posar en un vas la maizena, l'aigua i l'extracte de vainilla, remoure fins que es desfaci bé la maizena i afegir a les cireres. Cuinar fins que la barreja espessi. Apartar del foc i deixar que es refredi.

- Per a la mousse de mascarpone: Bullim la llet amb el sucre, un cop ha bullit l'aboquem sobre els rovells disposats en un bol. Barregem bé, afegim les fulles de gelatina hidratada i el formatge. Al afegir el formatge aconseguirem que la crema es refredi per així poder incorporar la nata semimontada. És important que la temperatura de la crema no sigui superior a 28ºC.
Aboquem la barreja en vasos i reservem en la nevera per a que finalitzi de quallar, aproximadament una hora.

- Per el crumble: Preescalfem el forn a 180ºC. Barregem bé en un bol la farina, els dos sucres, la canyella i la sal. A continuació afegim la mantega i amb les mans barregem fins obtenir una textura com de 'migas'. Ho disposem sobre paper de forn i ho fornejem durant 12-14 minuts. Passat aquest temps, ho retirem i deixem temperar.

- Muntatge: Retirem la mousse de la nevera, afegim per sobre les cireres i coronem amb el crumble. Us recomano que ho munteu just abans de servir, així evitarem que el crumble no s'estovi.



Per qui no sàpiga què és el crumble us faig una mica d'història sobre aquest plat. ^^

El crumble és un plat dolç tradicional de Gran Bretanya que es pot degustar com a postre o bé com a berenar. El seu ingredient principal és la fruita. La característica de aquesta elaboració és que es forneja o gratina cobrint la fruita amb una barreja de farina, mantega i sucre, formant unes 'migas', així, es combina la textura de les fruites fornejades i la textura cruixent de la crosta que es forma damunt les fruites.
Expliquen que aquesta recepta es va crear durant la Segona Guerra Mundial arrel de la necessitat de racionar els aliments. La elaboració de pastissos tradicionals precisava de massa despeses de farina entre altres ingredients, així que el crumble (que significa esllavissar-se), aquesta simple barreja de fruites, farina, mantega i sucre, es va convertir en un postre econòmic i molt bo.
Tan bo que en l'actualitat és molt habitual la elaboració de crumbles molt variats. Els més tradicionals són els que s'elaboren amb poma, també els de pera, prunes... s'acostuma a buscar fruites àcides, i inclús s'elaboren crumbles amb ingredients salats per servir com a entrant.
La cobertura cruixent del crumble també ha evolucionat, en l'actualitat és molt habitual fer-la amb galetes esmicolades, amb farina barrejada amb cereals o fruits secs, amb espècies aromàtiques com la canyella o la vainilla... Cada una d'aquestes variants, proporciona característiques especials i més matisos per al paladar.
El crumble en la seva versió dolça, que és la més habitual, s'acostuma a acompanyar amb alguna cosa fresca, ja que la seva degustació normalment és en calent. El més habitual és servir-lo amb crema pastissera, gelat de vainilla, o altres, així, a més es proporciona als comensals una combinació de temperatures que també resulta agradable.



Doncs com heu pogut llegir, el crumble dóna per fer moltes variacions i receptes diferents, així què? Us animeu a fer el vostre??




.mOntse.!

6 comentaris:

  1. Doncs quina alegria que et vingués de gust, ens encanta veure cares noves... i sinó ens hauríem perdut aquesta proposta tan bona i temptadora! Nyam!!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Molt bona pinta te eixe postre combinat!!!
    Em quedo per açi, m´agradat ,olt el blog!

    Petons
    Pascu Vicens
    http://viajealcentrodelacocina.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. Quina delícia!!! m'encanta la combinació d'ingredients i textures. Boníssim
    Petons

    ResponElimina
  4. Uhmmmmmmmmmmmmm que bo!!!!! no se d'on treus el temps, ha d'estar increïble amb aquesta combinació d'ingredients

    Lurdes

    ResponElimina

Aquest blog creix gràcies als vostres comentaris, així que anima't i deixa el teu.
Este blog crece gracias a vuestros comentarios, así que anímate y deja el tuyo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis